Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2011 13:12 - Българските лекари и пациенти - в клопката на калпавия здравен мениджмънт
Автор: ddiaries Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4671 Коментари: 12 Гласове:
28

Последна промяна: 09.12.2011 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
(ако въобще в страната може да се говори за здравен мениджмънт)

image




Пуууу....пак ми се наложи скоро да посетя една държавна болница.
Ама, как ми се догади ако знаете!
Поседях на свиждането точно около 20 мин. и си тръгнах с едно кофти чувство в корема и главоболие. Мизерия, мизерия.......не мога да опиша чувството на мизерия!
Че здравната ни система е объркана, лишена от всякаква логика и добра организация- ясно е.Едно обаче казвам ви, страшно много ме дразни и според мен точно в тази тема, е заровен отговора за Масовото Преселение на Медиците, на което ставаме свидетели от няколко години.

Като икономист човек..няма как да не ме зачуди и да не ме подразни искрено един явен факт - малоумното управление на финансовите потоци в целия държавен, здравен апарат.

Значи, глейте ся!
Всяка болница получава пари и шефа й ги разпределя. 
И за да караме накратко, аз не разбирам каква е логиката няколко броя лекари да получават заплата 20 000, 30 000 лева месечно, а да има множество други лекари, с дългогодишен стаж, на които максималната заплата да е 700 лв., а мед. сестрите да са с по 200 - 300лв заплата.
Какво е това управление на бюджета? Разумно ли е?
Знам за случай, при който момче -стажант в една очукана държавна болница в града получава, ВНИМАНИЕ: 15 000 лв. месечно! (с връзки е човека-ясно) Но е Стажант!
Е, кажете сега- нормално ли е това? Нормално ли е за стандартите на България?

Нормално ли е да плащаш всеки месец ( аз, вие- Hие носим на гърба си тези здравни заведения и работници) и да ходиш да се лекуваш в едни мизерни, тъмни, допотопни дупки, миришещи на спирт и нафталин, да седиш на окъсани 30 -годишни диванчета, да те преглеждат на кушетки от времето на баба ти, докато ти духа през през затворения прозорец с дървена рамка- също от времето на баба ти, и в същото време шефа на същата тази болница да взима 60 000 лв. месечно ( говоря за случаите в Св. Екатерина и Св. Георги).
Какъв е този шеф? Какъв е този лекар, който ще те лекува при такива условия? Извинете, ама колкото и добър специалист да е!!  40 000, 50 000, 60 000 лв. заплата на месец на фона на цялата мизерия в страната, е жив цинизъм!
Толкова ли е трудно да работиш за..10 000 примерно..
10 000 лв. в България са много пари....че и на Запад даже са една доста добра заплата за някой старши експерт в икономическта област.

И така проста сметка: Толкова ли е трудно, питам аз, вместо 60 000 лв., да взимаш...айде 15 000- да кажем, че си някъв ултра- мега- добър специалист..да..
 И вземайки 15 000, да сложиш средна заплата от около 1500-2000лв. на другите лекари. На мединицинските сестри и акушери, лаборанти и т.н да сложиш..800-1000 лв. И с каквото останало има и както има, да гледаш да санираш сградата, която стопанисваш и да я приведеш в приличен вид.
 
Толкова ли е трудно???Толкова ли е далечно от ума?
Ми как да няма да напускат медицински кадри страната ни?
При този ФЕОДАЛИЗЪМ в управлението на здравните заведения и липса на всякаква справедливост при разпределянето на паричните средства, освен и да не си хванеш шапката и да отпрашиш към някое спокойно място, където има РЕД.
Разбирам всеки медик, тръгнал да работи някъде другаде.
Въпроса е : Ний ко праим?
ПациентитИ.

......
Аз ще ви кажа.
До като сме безгласни букви и без мнение, и не развием Афинитет към Справедливостта и търсенето на гражданските си права, все ще сме просто парчета месо и част от бизнеса, част от калпавата система, в която всеки някак е намерил начин да оцелява. И където това да наденеш бяла престилка, не променя факта...че ти си просто един от онези, които също търсят начин да преживяват.





Гласувай:
28



1. анонимен - Ужасно!
09.12.2011 13:30
Мизерия :(
в затворите ...ще да е по...
затворници и заложници на "системата" дето я няма :(

Боже, ....
цитирай
2. kite333 - При нас какво ли нормално остана ?
09.12.2011 14:19
Колкото до болниците,не съм запозната със системата,но те не са ли самостоятелни юридически лица и в тази връзка сами да управляват финансите си ?
И ако е така-ти си съвсем права.
:-*
цитирай
3. ddiaries - Мизерия :( в затворите. . . ще да е ...
09.12.2011 14:28
анонимен написа:
Мизерия :(
в затворите ...ще да е по...
затворници и заложници на "системата" дето я няма :(

Боже, ....


Ами.. "ужасно" е мека дума за условията, при които се лекуваме..ако ни се наложи, не дай си Боже...
цитирай
4. ddiaries - Колкото до болниците, не съм зап...
09.12.2011 14:32
kite333 написа:
Колкото до болниците,не съм запозната със системата,но те не са ли самостоятелни юридически лица и в тази връзка сами да управляват финансите си ?
И ако е така-ти си съвсем права.
:-*



Е,е! Така е, сами си управляват бюджетите и от там тръгва цялата тая забатачена история. Мениджмънта няма много общо с медицината....
В болниците трябва да работят и икономисти.

:*
цитирай
5. tota - Един интересен коментар на който случайно попаднах. Ето:
09.12.2011 18:33
Да се върне старата система на здравеопазване. Реформата ,започната през 1999 година претърпя пълен провал.
Това означава : премахване на джипита и отново участъкови педиатри и интернисти , премахване на направления и потребителски такси.
Свободен достъп до специалисти в настоящите ДКЦ-та.
Отработване един ден от тези специалисти в стационари и даване на дежурства ,за поддържане на квалификацията .
Диспансеризация на всички хронично болни и масова профилактика .
Водене на женските и детски консултации от лекар и акушерка /сестра.
През не повече от 4 години курсове за преквалификация на специалистите,финансирани изцяло от държавата,включително връщане на общежитията в София за специализанти. Стимулиране на медицинския персонал ,като се заплаща в зависимост от качеството и количеството на извършената работа .
Премахване на порочния принцип -да се заплаща както досега на джипита за брой записани пациенти , а не извършени прегледи.
Районни ,окръжни и областни методисти ,подбрани сред най-високо квалифицираните в бранша.
Връзка между накъсаните днес до болнична и болнична помощ. Неограничен престой в стационари ,до пълно излекуване на болния или фатален край.
Премахване на измислените ,пагубни за пациенти и мед.персонал ,пътеки и не регламентирани заплащания ,включително и за избор на екип Здравни каси -няколко,по избор ,като съществуващата финансира единствено държавното и общинско здравеопазване .
В частните болници да се заплаща пълната сума на лечение от платежоспособни и придирчиви. Изписване по желание , само срещу подпис. Специализирани комисии за проверка на входящата диагноза ,проведеното лечение и окончателната диагноза. , а също и за реалния престой на пациентите ,често някои от тях по домовете , а водещи се на стационарен престой. При еднодневна хирургия-предварителни изследвания ,като не се води същия ден за пролежан ,на следващия ден операция ,при липса на контра индикации изписване същия ден ,а не като досега -водене на 4 дневен престой.Всяко здравно заведение с конкурс за завеждащ-отделения на 5 години ,определена категория на заведението и всяко отделение поотделно,работа в Окръжни градове само на специалисти ,с конкурс.
Подобряване на храната-тя е под всяка критика и внасянето отвън е предпоставка за милиардите пълзящи навсякъде инсектициди.
Преценка относно необходимостта от болници ,с разкрити 5 -10 легла в дадени отделения и многоброен за тях персонал-държавни болници и общински.Забрана на медицински персонал от споменатите държавни и общински болници да работи едновременно и в частни ,тъй като пренасочва пациенти към частните. Право на тези лекари да имат частни кабинети.
Персоналът на частните здравни заведения да няма достъп до държавни и общински , а само да притежава частни кабинети.
Има още много неща ,които могат да се променят ,като това - операторът да притежава задължително нужната квалификация , а асистентът да е най-малкото специализант. Раждания да се водят също само от специалисти -акушер-гинеколози.
Проекторешението да се забрани заплащането на екип по желание само в АГ отделения и за деца до 1 година е дискриминационна мярка.
Трябва да се приложи същото за всички области в медицината , а всеки ,който се води безработен ,да не получава социална помощ ако не полага общественополезен труд в продължение на 22 дни месечно,да мете улици ,да чисти стълбища,да копае градинките и т.н. Съответно отчисление , вноска -здравно осигуряване.Циганите да бъдат включени без изключения /здрави и не пенсионирани / ,в противен случай да бъдат извадени от общинските жилища,които и без това съсипват.Към всички жители на България да се прилага еднакъв стандарт по отношение на здравно осигуряване и здравна помощ. Това се определя от управляващите. Ще имат ли те политическа воля и възможности да го осъществят или ще се противопоставят медици на пациенти, на принципа " Разделяй и владей " .Ако това е тяхното мото -да сменят надписа на Народното събрание и да поставят " Разединението прави силата ". Жан.

(C) Plovdiv24.bg | Източник: http://news.plovdiv24.bg/309927.html#ixzz1fUkKuQnu

цитирай
6. tutankhamon661 - ddiaries
09.12.2011 19:01
Освен да ти пожелая по-рядко да се разболяваш. Ако може и хич.
Стигне ли се до болница, само лоши неща се случват.
Добре е да се появяваш по-често в Мрежата.
цитирай
7. gwendoline - Да не дава господ да опреш до болница....
09.12.2011 22:00
Преди година на свой риск отказах да си вкарам там детето и смятам, че не сгреших. Стресът щеше да ни е в повече. А иначе това за цинично огромните заплати на шефове и приближените им е често срещано явление именно в държавния сектор.
цитирай
8. melina26 - Ужас:(
10.12.2011 13:38
На мен не ми се е налагало. Много ме е страх от болници.
цитирай
9. kasnaprolet9999 - В държавните болници следва да има ...
10.12.2011 13:43
В държавните болници следва да има регламент за заплатите, защото е видно, че масово се злоупотребява. Директорите дават огромни заплати на хората, с които се обграждат и които ги подкрепят и така имат оправдание и за своите огромни заплати, иначе няма как да ги вземат, останалите ще ги издухат. Това се е случвало и с други държавни предприятия и правилно се отбелязва, че от държавното най-много се краде, защото е занижен контрола. Направиха болниците търговски дружества, за да могат да ги приватизират, но някои умници ги сложиха в забранителен списък и сега само консумираме негативите на такава сисктема. Направихме лекарите търговци и те забравиха да ни лекуват, за тях сме дойни крави, а не пациенти. Включих те в моята блог-вълна-"Помощ, лекуват ни", виж тук:
http://blog.bg/theme.php?theme=878&success=1
цитирай
10. ddiaries - tota
16.12.2011 11:39
те са го измислили хората...
как всичко беше наред! Какво се обърка? И в главите на хората нещо се обърка... Едно време не цареше тази страшна и неприятна атмосфера в болниците..
цитирай
11. sherif - ????
23.12.2011 08:29
Нещо се губиш напоследък.
цитирай
12. july26 - Всичко е в главата...
25.12.2011 11:11
И донякъде и в сърцата като следствие...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ddiaries
Категория: Лични дневници
Прочетен: 630807
Постинги: 96
Коментари: 1746
Гласове: 3052
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930